Leer serieus fikkie stoken met de bouw van een rocketstove leemkachel met verwarmde bank en een pizza/brood oven van leem. Je leert de fijne kneepjes van het vak, want we gaan alles zelf bouwen. En met een beetje geluk eten we de laatste avond pizza’s uit de oven die we samen gebouwd hebben!
5-daagse Workshop – Rocketstove leemkachel met verwarmde bank en pizzaoven van leem – 17-23 maart.

Wat gaan we precies doen?

Rocket stove leemkachel met verwarmde bank

We gaan een grote rocketstove leemkachel bouwen met daaraan vast een verwarmde bank. Het betreft een zogeheten batchfeeder variant – dat is een rocketstove met brandkamer en deur waarin je het vuur kunt zien branden zoals bij een normale houtkachel.

Een rocketstove is een bijzondere houtkachel met een zeer efficiënte verbranding en een ongekend hoog rendement. Het effect is een houtkachel die veel warmte produceert en een lage uitstoot. De warmte wordt door de bank geleid en zo creëer je een bijzonder aangename bank die – lang nadat de kachel uit is – nog warmte afgeeft.

We gaan flink de diepte in met de rocketstove, zowel met praktijk als theorie. Dus als je een rocketstove wilt leren bouwen dan is dit een zeer geschikte workshop. Je leert hoe je een eigen rocketstove ontwerpt en de benodigde technieken om zelf aan de slag te kunnen gaan.

Pizza / brood oven van leem

We maken een grote pizzaoven van leem met schoorsteen en houten overkapping. We gaan dus werken met leem en je leert de basisbeginselen van werken met hout. De over is natuurlijk geschikt voor het maken van pizza’s, maar ook voor brood en andere ovengerechten. De houten overkapping zorgt ervoor dat de oven het hele jaar buiten kan blijven staan.

We gaan ons best doen om de oven op tijd af te krijgen, zodat we de laatste avond pizza’s kunnen eten uit de oven die we samen gebouwd hebben!

Voor wie

De workshop is toegankelijk voor iedereen, in het bijzonder voor diegene die graag zelf zijn eigen rocketstove of pizzaoven wil leren bouwen. Houd er rekening mee dat we 5 dagen fysiek bezig zijn.

Let op: De opzet van deze workshop is niet geschikt voor kinderen. Helaas kun je daarom niet met kinderen deelnemen aan deze workshop.

Door wie

De workshop wordt gegeven door stichting Mas con Menos. Mas con Menos is Spaans voor ‘meer met minder’ en is een collectief van natuurlijke bouwers die hun fascinatie voor samenvoorzienend leven delen in workshops. Kijk op www.masconmenos.nl/over/ voor meer info.

Slapen – eten – drinken

Ontbijt, lunch en diner wordt volledig verzorgd en je kunt genieten van goed eten uit de vegetarische keuken. Tussen de maaltijden door is er koffie, thee en fruit beschikbaar. En op de laatste avond gaan we natuurlijk de pizza-oven uit proberen en onze eigen pizza’s bakken. Voor de avonduren mag je zelf een drankje/borrel/snack meenemen.

Slapen kan in de herberg. Er is een gespreid bedje voor je en je deelt je kamer met een aantal medecursisten.

Meer informatie en aanmeldingen.

Nieuwsbrief