Op het terrein van De Helleborus bevinden zich 5 ‘unisex’ (genderneutrale) compost toiletten. Twee ervan aan het begin van het terrein, vlakbij de ingang en de receptie. En drie helemaal achterin, naast de campingkeuken (ook-toiletten).
Een compost toilet bij De Helleborus voldoet aan de volgende kenmerken:
- – Droog – Er wordt geen water gebruikt bij het spoelen maar zaagsel en houtkrullen. Natuurlijk is er wel ‘gewoon’ wc papier dat gebruikt mag worden.
- – Urinegescheiden – De vloeibare urine en de ‘droge’ grote boodschap worden door de WC zelf gescheiden en direct naar containers afgevoerd zodat onze composttoiletten niet ongewenst geuren en de ontlasting later gebruikt kan worden in een composteringsproces (lees onder meer).
- – Genderneutraal – We maken geen onderscheid wie het toilet gebruikt. Iedereen mag naar elk toilet, mits deze niet bezet is natuurlijk 😉
Kringloop
Omdat we graag de kringlopen op eigen terrein gesloten houden gebruiken we zowel de urine als de ‘droge’ ontlasting om er compost van te maken die we kunnen gebruiken bij het laten groeien van bomen, planten en natuurlijk ons voedsel in de moestuin. In het Engels wordt compost van de ontlasting van dieren ook wel ‘manure’ genoemd. Als de compost gemaakt wordt van menselijke ontlasting noemt men dit: “humanure” 😉
Omdat we op De Helleborus veel gasten ontvangen levert het op het eigen terrein composteren van de urine en de ontlasting ook meer dan voldoende compost op om er jaarlijks een hectare grond mee te onderhouden.
Compost Thee
In de toilet wordt de urine gescheiden opgevangen in een container. Deze worden dagelijks afgevoerd. De afgevoerde ‘verse’ urine wordt centraal verzameld en laten we eerst 1 tot 1,5 jaar afbreken in een IBC tank (per 1000 liter). Hormonen, microben, medicijnresten en andere ongewenste stoffen worden hierdoor afgebroken in steeds kleinere, ongevaarlijke, resten. Daarna wordt het verdund met tussen 4/5 en 9/10 delen water. Dit mengsel wordt ook wel ‘Compost Thee’ genoemd. In urine zitten namelijk bijna dezelfde voedingstoffen als in kunstmest. Zo bevat het onder andere stikstof, fosfor en kalium. Stoffen waarop een plant het dus goed doet. We kunnen deze ‘Thee’ dus na zo’n 2 jaar gebruiken als vloeibaar compost en verdund op de bodem aanbrengen (niet op het blad) in de moestuin, bij aanplant of bij fruitbomen.
Het zwarte goud
De ‘grote boodschap’ ook wel de ‘droge stof’ genoemd wordt opgevangen in 60 liter vaten die daarna, luchtdicht afgesloten, zo’n 1/2 jaar worden opgeslagen. Door het luchtdicht afsluiten ontstaat er een zuurstofloze (anaeroob) omzetting, ook wel fermentatie genoemd.
Na deze anaerobe compostering storten we de tonnen op een speciale composthoop waar nog eens 1,5 jaar micro-organismen zorgen voor de omzetting van poep in compost, maar dan in aanwezigheid van zuurstof (aeroob). Na zo’n 2 jaar onstaat er zo mooie, diepzwarte, compost en kun je aan niets meer herkennen waar het allemaal mee begon.